Chlebník - stylové možnosti skladování
Konzistence a čerstvost pečiva mají rozhodující vliv na jeho chuť. Přesto nemusíte nutně chodit každý den do důvěryhodné pekárny, pokud máte v domácí kuchyni speciálně navrženou možnost skladování: chlebník. Díky tomu zůstanou rohlíky, chléb a těstoviny křupavé a chráněné před sluncem, prachem a dalšími vlivy.
Nákup chlebníku: jaký styl se hodí pro vás a vaši kuchyni?
Měl by být chlebník bílý nebo černý? Raději malý tvar nebo takový, do kterého se vejde nekrájený chléb? S praktickým odklápěcím víčkem nebo odnímatelným uzávěrem? Jedno je jisté: dnešní chlebníky nevypadají stejně jako před dvěma nebo třemi desetiletími. V kuchyni se stanou elegantní dekorací, která vyzařuje retro šarm a zároveň má spoustu charakteru. Malý chlebník je vhodný zejména pro ty, kteří v něm chtějí skladovat rohlíky a těstoviny, ale měl by mít přiměřenou velikost pro půlky nebo celé bochníky chleba.
Kromě toho mohou být sklenice na chléb vyrobeny z mnoha různých materiálů. Kovové chlebové desky jsou skutečnou klasikou, protože tento robustní materiál vypadá ušlechtile a lze na něj tisknout poměrně flexibilně. Kromě toho kov jako materiál nepropouští vzduch, proto jsou na příslušných krabicích menší otvory pro vzduch - jen tolik, aby chléb a těstoviny nebyly zcela vysáty. Mezi alternativní možnosti patří snadno čistitelný plast, keramika nebo přírodní dřevo. Vzhled chlebníku tak můžete zcela přesně sladit s dominantními materiály v kuchyni a vytvořit tak jednotný vzhled, nebo vytvořit atraktivní kontrast použitím jiného materiálu.
Proč je dobrá volba bílý nebo černý chlebník?
Od kynutých pletýnek po kváskový chléb s lahodnou kůrkou: při skladování ve speciálně navržené krabici vydrží pečivo déle čerstvé. Chlebník zabraňuje předčasnému plesnivění pečiva a zároveň lépe uchovává jeho vůni. Kromě toho pečivo nevysychá tak rychle, takže ho nemusíte spotřebovat hned v den nákupu. Z dlouhodobého hlediska dokonce šetří peníze - a jak všichni víme, v kuchyni to vypadá opravdu dobře.
Na co se zaměřit při nákupu chlebníku?
V první řadě je to samozřejmě design a velikost. Do malého zásobníku na chléb se někdy vejde pouze jeden nakrájený bochník chleba nebo několik rohlíků, zatímco větší verze nabízí prostor pro dva až tři různé druhy chleba. Kromě toho by i malý zásobník na chléb měl být velký, pokud je vyroben z kovu, opatřen práškovým nátěrem a odolný proti korozi. Další praktickou výhodou je snadné čištění, někdy i v myčce nádobí. Zároveň by měly mít chlebníky větrací otvory nebo štěrbiny, aby v nich mohl neustále cirkulovat vzduch.