3 letá záruka 14 dní na vrácení zboží
  • Výprodej
  • Black Friday
  • Novinky
  • Rozbalené zboží

Varné desky

Varné desky

Varná‌ ‌deska‌ ‌symbolizuje‌ ‌jeden‌ ‌ze‌ ‌základních‌ ‌kuchyňských‌ ‌spotřebičů,‌ ‌který‌ ‌vám‌ ‌pomůže‌ ‌s‌ ‌každodenní‌ ‌přípravou‌ ‌oblíbených‌ ‌pokrmů.‌ ‌V‌ ‌zásadě‌ ‌se‌ ‌přitom‌ ‌rozdělují‌ ‌na‌ ‌sklokeramické,‌ ‌indukční‌ ‌a‌ ‌plynové.‌ ‌Každá‌ ‌varianta‌ ‌s‌ ‌sebou‌ ‌pochopitelně‌ ‌přináší‌ ‌určité‌ ‌výhody‌ ‌a‌ ‌nevýhody.‌

Indukční‌ ‌varné‌ ‌desky

Fungují‌ ‌‌na‌ ‌principu‌ ‌elektromagnetické‌ ‌indukce‌.‌ ‌Teplo‌ ‌přitom‌ ‌nevzniká‌ ‌na‌ ‌varné‌ ‌desce,‌ ‌ale‌ ‌přímo‌ ‌v‌ ‌nádobě.‌ ‌Vzhledem‌ ‌k‌ ‌tomu‌ ‌se‌ ‌jedná‌ ‌o‌ ‌energeticky‌ ‌úspornou‌ ‌a‌ ‌bezpečnou‌ ‌variantu.‌ ‌Regulace‌ ‌ohřevu‌ ‌je‌ ‌okamžitá‌ ‌a‌ ‌změna‌ ‌teploty‌ ‌se‌ ‌proto‌ ‌projeví‌ ‌bezprostředně.‌

Mezi‌ ‌nevýhody‌ ‌tohoto‌ ‌typu‌ ‌lze‌ ‌zařadit‌ ‌především‌ ‌skutečnost,‌ ‌že‌ ‌potřebujete‌ ‌‌nádobí‌ ‌s‌ magnetickým‌ ‌dnem‌‌ ‌(tzv.‌ ‌feromagnetické‌ ‌nádobí).‌ ‌Stejně‌ ‌tak‌ ‌je‌ ‌třeba‌ ‌počítat‌ ‌s‌ ‌o‌ ‌něco‌ ‌vyšší‌ ‌pořizovací‌ ‌cenou.‌

Sklokeramické‌ ‌varné‌ ‌desky‌

Sklokeramické‌ ‌varné‌ ‌desky‌ ‌pro‌ ‌svůj‌ ‌provoz‌ ‌‌využívají‌ ‌topnou‌ ‌spirálu‌,‌ ‌která‌ ‌nahřívá‌ ‌varnou‌ ‌zónu‌ ‌a‌ ‌teplo‌ ‌se‌ ‌následně‌ ‌přenáší‌ ‌na‌ ‌dno‌ ‌nádoby.‌ ‌Přenos‌ ‌tepla‌ ‌je‌ ‌poměrně‌ ‌rychlý,‌ ‌spotřebiče‌ ‌jsou‌ ‌cenově‌ ‌dostupné‌ ‌a‌ ‌i‌ ‌z‌ ‌tohoto‌ ‌důvodu‌ ‌se‌ ‌těší‌ ‌poměrně‌ ‌velké‌ ‌oblibě.‌‌

Na‌ ‌druhou‌ ‌stranu‌ ‌je‌ ‌třeba‌ ‌počítat‌ ‌s‌ ‌tím,‌ ‌že‌ ‌sklokeramická‌ ‌varná‌ ‌deska‌ ‌dosahuje‌ ‌‌vyšší‌ spotřeby‌ ‌energie‌‌ ‌než‌ ‌indukční.‌ ‌Po‌ ‌vypnutí‌ ‌je‌ ‌třeba‌ ‌dávat‌ ‌pozor‌ ‌na‌ ‌zbytkové‌ ‌teplo‌ ‌na‌ ‌dané‌ ‌varné‌ ‌zóně.‌

Plynové‌ ‌varné‌ ‌desky‌

Posledním‌ ‌typem‌ ‌jsou‌ ‌plynové‌ ‌varné‌ ‌desky,‌ ‌které‌ ‌fungují‌ ‌jednoduše‌ ‌‌na‌ ‌principu‌ ‌spalování‌ ‌plynu‌.‌ ‌V‌ ‌současné‌ ‌době‌ ‌je‌ ‌již‌ ‌většina‌ ‌modelů‌ ‌vybavena‌ ‌elektrickým‌ ‌zapalováním‌ ‌hořáků‌ ‌a‌ ‌pojistkou,‌ ‌která‌ ‌zabrání‌ ‌úniku‌ ‌plynu‌ ‌v‌ ‌případě‌ ‌zhasnutí‌ ‌plamene.‌ ‌Regulace‌ ‌ohřevu‌ ‌je‌ ‌snadná‌ ‌a‌ ‌okamžitá.‌‌

Možnou‌ ‌nevýhodou‌ ‌je‌ ‌nutnost‌ ‌plynové‌ ‌přípojky.‌ ‌Zároveň‌ ‌je‌ ‌třeba‌ ‌počítat‌ ‌s‌ ‌tím,‌ ‌že‌ ‌plynová‌ ‌varná‌ ‌deska‌ ‌se‌ ‌obtížněji‌ ‌čistí.‌ ‌Několik nezapomeňte na výběr digestoře nad varnou desku. Odsávání pár je v kuchyni obzvlášť důležité.

Nahoru